Lehed

reede, 11. september 2009

Vanast seebist uus

VANAST SEEBIST UUS

retsept järgmine: võtta 1kg valmiskeedetud seepi, sulatada see umbes 3 l vees ja keedetakse tasasel tulel 3/4 tundi, lisatakse siis 1 klaas head paksu hapukoort ja keedetakse veel samapalju aega.
Kati lisas, et tingimata ei pea panema nii palju vett. Kui seebisegu läheb vedelamaks vähema koguse veega , on vast parem. Kuivab vähem kokku.

Loomsest rasvast keedetud seepe veidi tänapäevasemaks

Loomsest rasvast tehtud seep riivida riiviga peenemaks.
Asetada see mass vanni, millele lisada vaid veidi vett.
See seebivann asetada aga omakorda veevanni, mille vesi keema ajada ja keeta (põhimõte umbes selline, nagu želatiini sulatamisel).
Kui seep on sulanud ja veidi jahtunud, on aeg hakata kätega seebipätsikesi vormima (või valada vormidesse).
Nüüd on õige aeg lisada omale meelepäraseid lisandeid = õlisid ja värvaineid, ka taimelehti-õisi.
Kuna loomsel seebil on oma spetsiifiline lõhn, siis õrnad lillelõhnad ei sobi.
Pigem tugevamad ja vürtsikamad lõhnad.
Kui seepidele on antud meelepärane vorm, siis jätta seebid ca 1-2 nädalaks kuivama, et seebimassile lisatud vesi aurustuks.
* Seepide riivimise asemel võiks katsetada ka seepide paaripäevast eel-leotust, et siis suurematelt seebitükkidelt oleks kergem kihiti seepi kätte saada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar