Lehed

reede, 11. september 2009

Seebi retseptid:

Taluperenaine" nr.10 oktoober 1930 leheküljel 279

25 mäda kanamuna, 200 g seebikivi, 200 g kampoli või kuusevaiku, 6 - 8 I vett, peotäis soola. Vesi aetakse keema, lisatakse seebikivi ja koorest vabastatud kanamunad, lastakse pool tundi keeda, lisatakse kampol, keedetakse umbes 1-11/2 tundi. lisatakse sool ja lastakse veel 1/2 tundi keeda, jäetakse nõusse jahtuma ja kuivatatakse nagu harilikku seepi. Seebi valmistamiseks võib tarvitada kana-, hani-, pardi- ja varesemune.

Tervetest munadest seep tuleb helekollane, mädamunadest pruunikas.

Seebitegu 1:

Seebi keetmiseks vajalikud ained
15 naela seebirasva (1 nael = 400 grammi),
1,5 pange vett,
3 naela seebikivi,
soovi korral 4 naela valku või kampolit
ja umbes peotäis soola

Valmistamine:

Seebi valmistamisel lasta seebirasv ja vees lahustunud 3/4naela seebikivi keema. Kui seebikivi on rohkem, ei muutu rasv nii hästi seebiks. Pärast esialgset keetmist lisatakse ülejäänud vees lahustunud seebikivi ja keedetakse segades nõnda kaua, kuni seep segamismõla küljelt niidisarnaselt venima hakkab. Selleks kulub umbes 4-5 tundi. Poole keetmise ajal lisame seebile juurde veel kampolit, mis teeb seebi kergemaks ja vahutavamaks. Kui seep on 4-5 tundi keenud, lisada juurde sool, mille mõjul seep pinnale koguneb. Liiga palju soola teeb seebi pudedaks. Pärast soola lisamist keeta veel umbes pool tundi. Seep on valmis, kui ta külma vette tilgutades kohe hangub ja vee selgeks jätab, mõla küljest hästi lahti tuleb ja hõõrudes vahutab. Valmis seep võib katlas hanguda või valada läbi sõela laia puuanumasse. Kui seep on hangunud, lõigatakse temast parajad pikad tükid ja kuivatatakse.

Ümber keetmine 

Kui seep esimese keetmise järel puhas ega tihe ei ole, tuleb ta ümber keeta. Selleks lõigatakse seep väikesteks tükkideks, lisatakse puhast nõrka soolvett (20 naela seebi kohta 1,5-2 pange vett, milles on veidi seebikivi) ja keedetakse. Seep sulab ja temas leiduvad rasvaosad muutuvad lõplikult seebiks, mis hangub palju tihedamaks. Kui keetmisel on liiga palju seebikivi kasutatud, jääb seep rabedaks. siis aitab vähe, kui me seepi uuesti puhta pehme veega keedame ja hanguda lasema.
Kui uut seepi keedame, võime vähem seebikivi kasutada ja selle asemel rabedat seepi juurde lisada. Kui seep on nii rabe, et teda mitte kuidagi pesemiseks tarvitada ei saa, võib teda väikesteks tükkideks lõigata ja vähekeevas vees hästi aeglaselt segades üles sulatada. seesugust pehmet seepi võib siis pesemiseks kasutada. Kui seebikivi on aga liiga vähe, on seep kleepuv ja ei vahuta. Siis tuleb seepi uuesti keeta, lisades juurde rohkem seebikivi.

Seebi keetmine tuha leelisega

Seepi võib keeta ka tuhaleelisega, milleks on kõige parem kasutada kasepuutuhka. Valmistades tihe tuhasegu: 
1 pang tuhka,
3 pange vett, nii et kanamuna segu peal ujub

Seep keeta 15 naela rasva, 1 nael seebikivi, 1,5 pange tuhasegu, 4 naela vaigu või kampoli ja 10 peotäie soolaga. Osa tuhasegu laseme rasva ja osa tuhasegu seebikiviga keema minna, Ülejäänud segu ja seebikivi lisame keetmise ajal. Paaritunnise keetmise ajal lisame vaiku ja jätkame keetmist. Soolaga koos võib vähehaaval ka mõne toobi külma vett juurde lisada. Seep eraldub nii nagu on kirjeldatud eespool.

Seebikeetmine tuhaleelisega 1943. a. „Rahva kalendrist“

Võetakse 2 osa head sõelutud kasepuutuhka ja 1 osa kustutatud lupja, segatakse segi ja valatakse keev vesi peale. Segu lastakse 1 – 2 päeva seista, vahetevahel segades, et leelis saaks kangem. Vee hulgaga oldagu tagasihoidlik, et leelis liiga lahja ei saaks. Seebikeetmiseks kasutatav tuhaleelis peab nimelt nii kange olema, et seal toores kanamuna peal seisab. Kui lupja käepärast pole, saab läbi ka ilma selleta, kuid tuhka läheb siis märksa rohkem ja seda peab vahetevahel segades leotama 2 – 3 päeva. Nii valmistatud tuhaleelist võetakse 1 liiter 400 g rasva kohta.
Rasva-tuhaleelise segu keedetakse raudpajas kogu aeg puumõlaga segades mitte väga käredal tulel 6 – 8 tundi. Umbes 2 tunnise keetmise järel lisatakse iga 400 g rasva kohta veel ½ liitrit leelist juurde. Keetmise algul tekib seebile palju vahtu, hiljem enam mitte.

Et proovida, kas seep on valmis, tilgutame mõned tilgad seepi külma vette. Kui seep jääb peale ujuma ja vesi klaasis täiesti selgeks, siis on seep valmis väljasoolamiseks. Lööb aga vesi klaasis hallikaks, siis tuleb seepi edasi keeta ja leelist juurde lisada.
Väljasoolamisel lisatakse seebimassile iga 400 g rasva kohta peotäis soola ja pisut külma vett. Seepi segatakse, kuni sool on sulanud. Hästisoolatud seep lööb sõrmega proovides mõla küljest lahti. Vähesoolatud seep jääb tihkelt mõla külge ja ei vahuta.
On seep soolatud, lastakse ta kas samas pajas või teise anumasse ümbertõstetult hanguda. Hangunult lõigatakse seep tükkideks ja pannakse kuivama.
Värvuselt on leelisega keedetud seep võrdlemisi hall. Kui tahetakse saada valgemat seepi, siis võib seepi pehme lume- või vihmaveega ümber keeta ja uuesti hanguda lasta, seda niikaua korrates, kuni seep on ilus valge.

Kuidas keeta seepi?

Rasv kuumutatakse pehmes, esialgu vähese seebikivi lisandiga vees, kuni rasv on sulanud ja kuum. Vähehaaval pannakse juurde seebikivi (umbes 13 -15 % rasva kaalust) ja kampolit või vaiku (kuni 10 % rasva kaalust). Keedetakse kogu aeg mõlaga segades, kuni kogu rasv on ühtlaselt seebistunud. Kui seebikivi on kohe alguses liiga palju pandud, ei seebistu rasv ühtlaselt, osade kaupa lisamisel on seebistumine täielikum. Nii saadakse poolvedel seep. Kõva seebi saamiseks lisatakse keemise lõpul soola, mille mõjul seep pinnale tõuseb, n.-ö. välja sooldub. Alla jääv vedelik (soop) sisaldab leelist, soola, glütseriini ja teisi aineid ning on küllalt tugeva puhastava toimega.

Seebikivi asemel võib seebi keetmiseks tarvitada ka tuhaleelist, s. o. kaaliumleelist. Parim on kesetuhaleelis. Selle saamiseks valatakse kasetuhale kuuma vett ja lastakse tuhal seista, kuni vedelik selgub. Küllalt kange leelise saamiseks tuleb üht ja sama vett mitu korda värskele tuhale valada. Kaaliumleelis on tunduvalt nõrgema toimega kui seebikivi (naatriumleelis). Tarvitada võib ka tuhaleelist koos seebikiviga.

Kampol või vaik suurendab seebi säilivust ning teeb ta paremini vahutavaks.

VALMISTAME ISE SEEPI!

Vajalikud vahendid: searasv, destilleeritud vesi, 16 % NaOH lahus (või lahusta 6 ml destilleeritud vees 1 g NaOH), väike plekk-kauss, klaaspulk, joogiklaas, vaja läheb ka pliiti
1. Pane kauss pliidile ja kuumuta selles nõrgemal kuumusel 5 g rasva. Sega pidevalt klaaspulgaga ning kuumuta rasva pliidil 5 minutit. Kui rasv pritsima hakkab, võta kauss korraks pliidilt
2. Lisa 6 ml NaOH lahust ning keeda segu pideval segamisel. Kausist aurustunud vesi tuleb pidevalt asendada uue destilleeritud veega.
3. Et kindlaks teha seebi keetmise lõppu, pane klaasi veidi vett ja võta kausist klaaspulgaga veidi seepi. Kui seep vees täielikult lahustub ning vee pinnal tekkib vaht, on seep valmis. Lase seebil jahtuda.

Keemia X-XI klassile lk 265

50 ml vett ja 4 g naatriumhüdroksiidi. Lahusele lisada väikeste osade kaupa 4 g searasva. Keeta segu, väga vahutamise korral katkestada keetmine mõneks ajaks. Pärast 45 minutist keetmist eemaldada kaas ja keeta lahust umbes 1 tund segades segu vahel…???… Kasutades vee asemel alkohoolset keskkonda (15 ml vett + 25 ml etanooli), saab seebikeetmise aega oluliselt lühendada.

Seebikeetmise retsept:

10 kg rasva (lõpnud loomad, toiduks kõlbmatu liha)
1,0 kg seebikivi (naatriumhüdroksiidi NaOH)
0,5 kg kampolit
0,1–0,2 kg keedusoola
Keeta ühtlasel tulel 4–6 tundi esialgu pidevalt segades. Keemise käigus lisada vett selles osas, mis auruna eraldub. Vältida ülekeetmist!

Lihtne seebiretsept

• Vaja on sea- või loomarasva, seebikivi ja lehelist ning malm- või roostevabast terasest mahukat potti. Kõik rasvajätted võib tulusalt ära tarvitada majapidamises, kui need keedetakse seebiks.
• Seebikivi soovitas ERMi juhtteadur Kristel Rattus küsida keemia- ja aiakaupu müüvatest poodidest.
• Lehelise tegemiseks sõeluda lehtpuu tuhast välja söed ja sõmerad tükid, kallata tuhale kuuma vett või see kotis patta keema panna. Seejärel jätta tuha ja vee segu jahtuma ning selginema. Jahtunud lehelise võib kurnata läbi hõreda riide. Seebilehelis pidi olema nii kange, et sellesse pandud kanamuna põhja ei vajunud.
• Seepi õpetab tegema 1929. aastal ilmunud «Perenaise käsiraamat» nii: 2 kg rasva pääle võetakse 400 gr seebikivi, pannakse 3 liitrit kanget lehelist juurde ja lastakse keeda tund aega. Siis pannakse veel 2–3 liitrit kanget lehelist juurde, riputatakse 1–2 peotäit soola sisse ja lastakse kõik veel pool tundi keeda, kuni leheline välja jookseb. Seep võetakse nüüd tulelt, lõigatakse pääle täielist jahtumist ja hangumist tükkideks ja pannakse lauale kuivama.

Vastseliina, 1976

Seebikivi arvestati silma järgi - 1 osa kivi ja 3 osa seebikraami. Kui liha oli lahja, siis 4 osa liha kohta 1 osa kivi. Kui kõik tarvilik hulk seebi liha kokku sai, seebikivi ka ära tükeldatud, siis pesti suur tagumine 12-ne pangeline pada puhtaks, valati 3-4 ämbrit vett, millesse pandi seebikraam ja kuumutati keemiseni. Liha keedeti tasasel tulel üsna pehmeks, alles siis pandi patta peenestatud seebikivi. Kogu aeg segades keedeti seni, kuni kõik oli muutunud ühtlaseks läbipaistmatuks massiks, milles polnud enam ühtki tükki. Kui ka vahtu enam ei tõusnud, võis arvata, et seep on valmis. Siis tõsteti vedel seep madalasse lamedasse puunõusse ja lasti hanguda. Pada aga pesti hoolega, muidu sool ja seebikivi oleks tema otsemaid roostesse ajanud. Seep aga jahtus järgmise päevani. Siis lõigati temast pika noa abil tükid ja võeti seep mollist välja. Korralik seep pandi sooja ahju äärele, kus nad pikaajalise seismise järele päris kõvaks kuivasid, mõnikord eraldati veel esimene teisest sordist, siis oli üks valge, teine tume seep. Valget tarvitati nii rohkem silmnäo pesemiseks, kuna mustem kõlbas ka saunas käimiseks.

Seebi keetmine tuhalehelisega Vasula, 1935

Võtta iga naela rasva kohta liiter leelist ja panna keema. Kahe tunnilise keetmise järele lisada iga naela kohta veel ½ ltr. leelist juure. Keeta kogu aeg segades 6-8 tundi.
Kas seep on valmis “väljasoolamiseks”?
Tilgutada külma veega klaasi mõned tilgad. Jääb seep peale ujuma ja vesi klaasis täiesti selgeks, võib seebi välja soolata. Omandab vesi halli läike, tuleb leelist juure lisada ja veel keeta.
Väljasoolamine
Lisada naela rasva kohta peotäis soola (mageda rasva korral) ja pisut külma vett, segades kuni sool sulanud. Hästisoolatud seep lööb sõrmega proovides labida küljest lahti, vähesoolatud seep jääb tihedasti labida külge.
Lasta hanguda
Et saada valgemat seepi, tuleb seep ümber keeta. Võtta 10 naela seebi kohta 5-6 ltr. vihmavett, sulatada selles seep, keeta ühtlaseks pudruks ja lasta hanguda.

“Eesti Naine” nr 3, 1931

Seepi keedetakse harilikult suuremas ja paksemas malmpajas. Paja suurus oleneb rasva hulgast. Harilikult arvatakse 2 kg rasva kohta 400 g seebikivi (so 5 nl rasva kohta 1 nl seebikivi), 5 liitrit vett või kasetuha lehelist, 200-300 g vaiku või kolofooniumi ja 3-4 peotäit soola. Tehakse leheline ehk libe väga kange, siis võib seebikivi vähem võtta, isegi 2 kg rasva kohta 250-300 gr seebikivi. Vett või libedat võetakse ikka retseptis antud hulga järgi. Rasv pannakse enne antud hulga veega keema ning keedetakse 3/4-1 tund, siis hakatakse järgu kaupa juure lisama seebikivi. Seebikivi korraga juure lisades tekiks järsku palju vahtu ja seep ajaks kõik üle. Vaiku lisatakse juure, et seep mitte pehmeks ei jääks, mis võtab palju aega kuivamisel ning ei vahuta nii hästi. Seepi keedetakse nüüd kaks tundi tasasel tulel pikkamööda, vahetpidamata puumõlaga segades, et seep ei keeks üle. Umbes kahetunnilise keetmise järel lisatakse seebile juure sool, et seep paremini eralduks seebiperast ja saaks seega selgem. Soolaga keedetakse seepi veel pool tundi. Teisel päeval lõigatakse seep tükkideks ja pannakse sooja truubi juure õhurikkasse kohta kuivama.

“Perenaiste käsiraamat”. Tallinn, 1929

Kõik rasvajätted võib tulusalt ära tarvitada majapidamises, kui need keedetakse seebiks. 2 kg rasva pääle võetakse 400 gr seebikivi, pannakse 3 liitrit kanget lehelist juurde ja lastakse keeda tund aega. Siis pannakse veel 2-3 liitrit kanget lehelist juurde, riputatakse 1-2 peotäit soola sisse ja lastakse kõik veel pool tundi keeda, kuni leheline välja jookseb. Seep võetakse nüüd tulelt, lõigatakse pääle täielist jahtumist ja hangumist tükkideks ja pannakse lauale kuivama.

UUS SEEP:

Kogused on sellised:10 l vett, 4 kg rasva 2/3 kruusitäit jämedat soola ja peoga vaiku kui on, ja selle koguse kohta 800gr seebikivi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar