Lehed

reede, 11. september 2009

Klaariks keetmine

Väljasoolatud seep võidi keeta puhtaks ehk klaariks. Seejuures seebistusid viimased vabad rasvaosakesed ning ka üleliigne vesi auras seebisegust ära. Puhtakskeetmise ajal tekkisid seebi pinnale suured lõhkevad mullid ning seebimass tõusis. Keedeti seni, kuni mullid kadusid ja seep lõpetas tõusmise. Saadud seebimass oli tihe ja ühtlane. Seejärel kuumutamine lõpetati ja jäeti seep seisma, et tekkinud soop korralikult eralduks ja põhja vajuks. * Et saada valgemat seepi, tuleb seep ümber keeta. Võtta 10 naela seebi kohta 5-6 ltr. vihmavett, sulatada selles seep, keeta ühtlaseks pudruks ja lasta hanguda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar