Lehed

reede, 11. september 2009

Hangumine ja jahtumine

Valmiskeedetud seep jäeti patta jahtuma ja hanguma. Kui keetmine oli lõpetatud, lasti seebil pajas jahtuda. Päris seep kogunes peale, seebipära ehk soop  jäi alla. Jahtunud seep lõigati tükkideks ja pandi ahju peale, truubiäärele või mujale soojemasse kohta vähemalt kuueks nädalaks kuivama. Valmisseep kõlbas tarvitada aastaid ja isegi aastakümneid.
Asetada vormid jahtuma, paari päeva pärast lüüa seebid vormidest välja ja jätta vähemalt kuuks ajaks järelvalmima.
Lapsed valavad seepi plastpudeli põhja ja saavad ümmargused seebid nagu kaeraküpsised. Kui seebimass on kokku segatud, kuid pole veel vormi valatud, saab juurde panna igasuguseid põnevaid lisandeid, näiteks eeterlikke õlisid, värve või taimi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar