Lehed

pühapäev, 11. september 2011

Uudisvõtteid villaste asjade pesemisel - ema tarkuseraamatust

Villased asjad nõuavad pesemiseks pehmet vett ja leelisvaba seepi. Kõige paremini sobib selleks vihmavesi, mille puudumisel aga peame leppima kalgi veega, seda enne kasutamist pehmendades.

Hariliku pesu jaoks pehmendame vett tuhaleelisega. Villasele materjalile aga tuhaleelis ei sobi. Selle asemel võib edukalt kasutada mitmesuguseid puulehti. Eriti häid tulemusi annavad kaselehed kas värskelt või kuivatatult. Valame lehtedele peale keeva vett, laseme pisut seista, kurname vee pealt ära ja ongi hea pehme vesi käes. Lehtedest värvub aga vesi kollakaks ega kõlba heledate asjade pesemiseks.

Tumedamate villaste asjade pesemiseks asendavad seepi ka mitmesuguste taimede lehed. Eriti sobivad selleks naeri-, takja- ja spinatilehed. Spinatil tulevad kõne alla muidugi vanad puitunud lehed, mis enam toiduks ei kõlba.

Valame lehtedele vee peale ja keedame leemeks. Kurname leeme läbi riide ja pesuvesi on tarvitamisvalmis. Vesi vahutab seepi lisamata ja tema puhastav toime on üsna hea. Oma rohelise värvuse tõttu sobib aga see pesuvesi ainult tumedamate, eriti musta värvi asjade pesemiseks.

Varem kasutati villaste asjade pesemiseks seebijuuri, mida nüüd hästi võib asendada kastanipähklitega (arvatavasti mõeldaks siin meie hobukastani vilju – autori märkus). Sügisel korjatud kastanipähklitel kõrvaldame pruuni koore, tuuma hakime noaga peeneks ja paneme veega keema. Kurnatud keeduvee vahustame ja peseme villaseid asju saadud vahus neid ettevaatlikult muljudes ja pigistades. Kastanipähklite puhastav toime on niisama hea kui seebijuurtel. Nendega pestud villased asjad omandavad värske värvuse ja uue läike.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar