Lehed

pühapäev, 4. detsember 2011

Viimased tomatid



Harutatud punase kampsuni lõng sai otsa. Sellised on viimased tomatid.

teisipäev, 29. november 2011

Notsule ja karule vann - paberikast vanapaberist



Eelmisesse kasti pandi notsu ning see pidi vann olema.

Mulle see ääre kangutamine ei meeldinud ning otsustasin talle siis eraldi vannikese teha.

Tegin selliste mõõtudega kuhu mahub ajaleht sisse. Äärele lisasin eraldi pingutusnööri ning lisaks tegin kasti üleni 2 kordseks.

kolmapäev, 23. november 2011

suurem karp

 


Karp pole meelega päris nelinurkseks tehtud. Jätsin küljele kerge kaldusnurga, sest ei soovinud eriti kõrget karpi.

Viltuselt sätitud põhi



neljapäev, 17. november 2011

proovikarbike nurkade jaoks

Nurkade märkimine















Aga võib ka nurgad nihkesse panna ning ikkagi saad ruudu põhjaks.





Kirjaklambrid on tegelikult ühed paberilõhkujad, kasuta parem seda 1 hammustajat mis mul töös näha on. See hoiab paberit korralikult kinni, isegi pesulõksudest paremini. Kirjaklambrid lõhuvad paberit ja pesulõksud võivad pisema töö tegemisel kõvasti jalgu jääda või töö katki painutada kui õrnemad paberid kasutusel.

laupäev, 12. november 2011

Kirjutuslaua tool



Tooli kate oli katkine ja ebameeldivat värvi. Milles küsimus, sai tool uue katte.  Pildistamise ajaks juba oma 10 aastat vana ehk. Pildil roheline aluskate minu paigaldatud, et svamm ei pudeneks.

esmaspäev, 7. november 2011

uus ajalehtesest kast/karp

Proovitöö.

Ülemine äär on tagasi keeratud, et kasti pandud asjad ei jääks selle taha kinni.

Äär aga sai nii pikk tehtud, sest ei osanud lõpetada. Lisaks tundus, et siis ei vajunud ülemine äär ka nii laiali. Tegelikult siia alla oli lõpetuskohti hea ära peita.

Põhja tegemisel tuleb hoolikalt järgida, et nurgad õigel ajal ära keeraksid. Loe hoolikalt nurga tekkitamisel üle "augud" ning jälgi diagonaale.

kolmapäev, 2. november 2011

Vanapaberist karp




Kursusel õpetati vanapaberist karpe tegema. Esimese päeva töö.


Umbes 2 Äripäeva ehk iga riba = 1 suur leht.

neljapäev, 29. september 2011

Leivategu


Soolase leiva lisandid
Päris mitmed on küsinud kuidas mina leiba küpsetan. Kui aus olla siis teen silma järgi kõike ning lisan seda mis kapis leidub.

Esimese kergituse taigen on selline kama taoline paks, mille õhtul kuskile soojemasse kohta panen. Sooja veega täidetud pesukaussi hommikumantlitesse või siis radika peale ööseks.
Hommikul segan põhitaigna kokku ja võtan juuretise ning siis lisan erinevad lisandid. Leivataigna teen sellise, et kausist välja ei voolaks kui kausi kummuli keeran. Kapsalehe taigna teen kõvema - mõnusa plasteliini taoliseks. Kui leivale "nabad" sisse teha, siis jälg jääb alles, mitte ei vaju täis.
Nüüd jätan kile alla vormi kerkima kuni lõunani (mõni kord kerkib kiiremini, mõnikord aga tahab päris kaua kerkida). Kile all kerkimine hoiab kooriku kuivamast kergituse ajal.
Kuna kasutan alumiiniusmist ja silikoonist küpsetusvormi koos ning pöördõhku siis ahju kraadid sellised:
225 kraadi - 15 minutit
200 kraadi - 30 minutit
180 kraadi - 15 minutit.
Leivad vormist välja märja rätiku sisse.

Leivad on kõik normaalselt pehme ja pruuni koorikuga ning seest küpsenud.
Ei ole märganud, et oleks vahet kui veekauss on ahjus leibade küpsemise ajal või mitte.
Kapsalehel küpsetatud leib võib altpoolt natuke nätskem jääda kui kapsalehti liiga paksult panna.

Minu leivas on 90% tõenäosusega alati sees: vesi, juuretis, sool, maltoosa, köömned, rukki täisterajahu, ordajahu, rukkilinase jahu. Linakoogijahu, suhkur, kliid sattuvad ka suht tihti leiba.

esmaspäev, 26. september 2011

Esimene minu tehtud 3kordne koera-lambavilla lõng






Lõng sai ümber 3 jala pandud ja selliseks ta muutus pärast maha võtmist. Ei tea kas sai liiga tugeva keeruga. Aga see mul ju veel pesemata üle.



OKTOOBER: Pesin lõnga ära. Nii krussis oli, et kätt oli kehva sisse panna keskele. Kerisin tooli külge, et kuivatada saaks.
Lõngakera diameeter on 17-18 cm. Lõng kuivas küll sirgemaks aga keerd on tugev siiski veel. Keedu tuleb vähemaks keerata - eks järgmine kord targem jälle.

kolmapäev, 21. september 2011

Ajakirjadest anumad

Katsetasin pabernööri keerutamist ning vabastiilis punumist.


 Proovisin ka ümber sukavarda keeratud paberist anumat teha. Idee sain siit.

pühapäev, 18. september 2011

Minu vokk



Sain hiljuti ootamatult voki omanikuks. Plaan oli vokk kunagi hiljem muretseda aga kui ta nii ootamatult tuli, ju ta tahtis siis minuni jõuda. Nüüd tuleb siis restaureerimistööd tegema jälle hakata.





pühapäev, 11. september 2011

Uudisvõtteid villaste asjade pesemisel - ema tarkuseraamatust

Villased asjad nõuavad pesemiseks pehmet vett ja leelisvaba seepi. Kõige paremini sobib selleks vihmavesi, mille puudumisel aga peame leppima kalgi veega, seda enne kasutamist pehmendades.

Hariliku pesu jaoks pehmendame vett tuhaleelisega. Villasele materjalile aga tuhaleelis ei sobi. Selle asemel võib edukalt kasutada mitmesuguseid puulehti. Eriti häid tulemusi annavad kaselehed kas värskelt või kuivatatult. Valame lehtedele peale keeva vett, laseme pisut seista, kurname vee pealt ära ja ongi hea pehme vesi käes. Lehtedest värvub aga vesi kollakaks ega kõlba heledate asjade pesemiseks.

Tumedamate villaste asjade pesemiseks asendavad seepi ka mitmesuguste taimede lehed. Eriti sobivad selleks naeri-, takja- ja spinatilehed. Spinatil tulevad kõne alla muidugi vanad puitunud lehed, mis enam toiduks ei kõlba.

Valame lehtedele vee peale ja keedame leemeks. Kurname leeme läbi riide ja pesuvesi on tarvitamisvalmis. Vesi vahutab seepi lisamata ja tema puhastav toime on üsna hea. Oma rohelise värvuse tõttu sobib aga see pesuvesi ainult tumedamate, eriti musta värvi asjade pesemiseks.

Varem kasutati villaste asjade pesemiseks seebijuuri, mida nüüd hästi võib asendada kastanipähklitega (arvatavasti mõeldaks siin meie hobukastani vilju – autori märkus). Sügisel korjatud kastanipähklitel kõrvaldame pruuni koore, tuuma hakime noaga peeneks ja paneme veega keema. Kurnatud keeduvee vahustame ja peseme villaseid asju saadud vahus neid ettevaatlikult muljudes ja pigistades. Kastanipähklite puhastav toime on niisama hea kui seebijuurtel. Nendega pestud villased asjad omandavad värske värvuse ja uue läike.

laupäev, 10. september 2011

neljapäev, 1. september 2011

Kuivatatud juuretis

Halvaks läinud juuretis jahuga


Kuivatatud juuretis "lõhnab" kuivatusalusel tükk aega ... Mina segasin seda kuiva jahuga ning hiljem käisin taignarulliga üle, et suuremad tükid katki saada. Mina olin osa juuretisejahust pannud kogemata seest kiletatud kotti.


 Kui jahu hoida korralikus paberkotis siis ei juhtu sellega miskit. Õnneks olin pannud 2 erinevasse kotti juuretisejahu.





Korralik ja kuiv juuretis jahuga





Kuivatatud juuretis ei lähe nii kergesti käima kui külmikus või sügavkülmikus hoitu. Õhtul pandud juuretise segule oli hommikuks tekkinud vaid mõned mullid. Õnneks aitab sellisel juhul välja hea hapu õunaviss. Riivisin 3 pisikest pabulat sinna peene riiviga ja minuarust juba õhtuks mühises miskit kausis. Hommikul oli igatahes kausis korralik vahupidu.

neljapäev, 21. juuli 2011

Untsus tomat -> seen

Läks tomati tegu natuke untsu ja varsti tekkis selline seeneke.

Materjal: lõng ja uhutud trikotaaž.

Hiljem lisandus selliseid veel ....

reede, 24. juuni 2011

Minu kedervars

 Mida vaja läks? Kirjaklambrit, svammi, söögipulka, teipi ja CD toorikut. Tänaseks on CD plaat varre külge teibiga rohkem kinnitatud.